't Werkpand Waregem is een succesverhaal

Ruim een half jaar na de officiële opening van ’t Werkpand Waregem zijn alle beschikbare ateliers verhuurd. Nadat ondernemers al vlotjes de weg naar het pand vonden, was het zondag 10 september de beurt aan het grote publiek. Tijdens de Dag van de Architectuur ontdekten een 50-tal geïnteresseerden het gebouw en maakten ze kennis met de gehuisveste ondernemers.

Volgens Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen, zijn er meerdere factoren die het succesverhaal verklaren. "Wij beantwoorden duidelijk aan de  nood naar kwalitatieve en betaalbare huisvesting voor jonge ondernemers in deze regio”, vertelt Jean de Bethune. “De verhuurde ateliers zijn ruim, geschikt voor diverse activiteiten en er is veel lichtinval. Ideaal voor een jonge ondernemer die de garage of berging thuis ontgroeid is en op zoek naar een meer professionele uitvalsbasis. ‘t Werkpand Waregem ligt centraal op de as Gent-Kortrijk-Rijsel, wat per definitie een ondernemende en dynamische regio is.”

Vier jonge starters ontplooien zich vandaag vanuit ‘t Werkpand. Schrijnwerker Hannes Snoeck van Fesko bvba was de eerste huurder. Al gauw kreeg hij gezelschap van het duo Emmy Beyls en Nicolas Doutreligne die samen Pulsar Fotografie vormen. Het creatief fotografisch bureau heeft een specialisatie in architectuur, events en bedrijfsfotografie. Ook Sietse Van Haute, die met de firma Cornquet glutenvrije kroketten maakt, nam zijn intrek in ’t Werkpand. Geert Titeca vestigde zich in het laatste atelier. GECI Services organiseert evenementen en verhuurt springkastelen en kleine discobars. Voor Sietse Van Haute trok de aanwezigheid van andere ondernemers en de deskundige begeleiding van het team van Actie voor Starters hem over de streep. "Je krijgt ondersteuning van mensen die ervaring hebben in het begeleiden van starters. Ze beschikken over een breed netwerk waaruit veel interessante contacten gelegd worden”, vertelt Sietse Van Haute. Ook bij de mensen van Pulsar niets dan positieve geluiden: "Deze huisvesting en de ondersteuning vanuit Actie voor Starters biedt een mogelijkheid om ons startende bedrijf uit te bouwen en vormt eigenlijk de ideale springplank.”

Ook architecturaal loopt het gebouw in de kijker. “’t Werkpand Waregem werd geselecteerd om deel te nemen aan de Dag van de Architectuur op 10 september. Het ontwerp van bureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen uit Brussel is een toonbeeld van hoe het functionele en het esthetische hand in hand kunnen gaan”, vertelt Nancy Moyaert, coördinator ‘t Werkpand. "Het ontwerp is eenvoudig en spartaans uitgerust maar de combinatie van het schuin aflopend dak met de driehoekige vergaderzaal creëert een visueel spel dat de eenvoudige geometrie van het fabriekspand doorbreekt.”

Met de realisatie van ’t Werkpand Waregem en Ondernemerscentrum Brugge is het netwerk van startersinfrastructuren (17!) in West-Vlaanderen sinds  dit jaar compleet. Binnen dit netwerk blijft Actie voor Starters zich dagelijks inzetten op het ondersteunen en aanbieden van laagdrempelige, flexibele oplossingen voor jonge ondernemers.