Online ontmoetingsplek voor en door startende ondernemers

We pakken uit met een communityplatform voor en door startende ondernemers: Start&GO Community. Het interactief digitaal platform lanceerden we feestelijk tijdens het zomerevent op 16 juni in Izegem in het bijzijn van heel wat ondernemers. Op ‘Start&GO on track’ draaide radiopresentatrice Sofie Lemaire plaatjes en luisterde ze naar boeiende ondernemersverhalen. Deze verhalen verschijnen binnenkort als podcast op Start&GO Community.

Informatieoverload creëert nood aan community
De digitalisering zorgt voor een overload aan informatie. De verwachte zelfredzaamheid om hiermee om te gaan, is niet evident. Door zich aan te sluiten bij een online community gaan mensen in dialoog met gelijkgestemden en kan die relevante informatie meer efficiënt verwerkt worden. “Online is er heel veel informatie beschikbaar. Vaak zien ondernemers het bos door de bomen niet meer. Startende ondernemers kunnen vooral heel veel van elkaar leren”, weet Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Uiteraard kunnen ze elkaar ontmoeten op talloze netwerkevents, maar daar stap je niet op de man af met directe vragen zoals ‘hoeveel betaal jij aan je boekhouder’? Dit platform biedt een afgeschermde omgeving voor startende ondernemers om hun vragen en ervaringen te delen.”

Startende ondernemers als klankbord
Start&GO verzamelde een groep van een tiental ambassadeurs die al sinds de conceptfase betrokken zijn bij de bouw van het platform. In verschillende sessies hielpen ze Start&GO Community vormgeven. De ambassadeurs zorgen mee voor voldoende beweging en geven dagelijks feedback om het platform te verbeteren. Het communityplaform biedt tal van voordelen. “Startende ondernemers komen op een laagdrempelige manier in contact met anderen. Partnerorganisaties delen hun kennis met starters via de kennisbank in de vorm van blogposts, filmpjes, sjablonen, podcasts ….“, somt Jean de Bethune op. “Voor ons biedt de community een schat aan informatie. De gestelde vragen zijn een weerspiegeling van wat leeft bij de starters. Zo weten we direct naar welke workshops of opleidingen er veel vraag is en kunnen we hierop inspelen.”

Ambitie
Ambassadeur Julie van Acker van Patsusi is alvast heel enthousiast. “Toen Start&GO ondernemers zocht als ondersteuning voor het bouwen van een nieuw startersplatform, twijfelde ik geen moment. Als kersvers ondernemer bewaakte ik het gebruiksgemak van het platform én hielp mee de focus bepalen.” Momenteel is het platform in een opstartfase. “Onze ambities zijn groot, al plak ik daar liever geen aantal op. We doen ons best om dit proces te ondersteunen en hopen zoveel mogelijk starters te helpen. Een goede community uitbouwen vergt tijd en dat willen we onszelf ook geven”, besluit Jean de Bethune.

Ontdek het platform op community.startandgo.be.