Inspiratietrip naar AND& Festival in Leuven

Begin mei trokken we met een groep enthousiaste ondernemers uit Oost- en West-Vlaanderen naar het stadsfestival AND& in Leuven.

Tijdens dit festival deelden meer dan 100 (inter)nationale denkers, uitvinders, ondernemers en artiesten hun visie over innovatie op het vlak van technologie, gezondheidszorg en creativiteit. Het was moeilijk kiezen tussen alle interessante keynotes. De Japanse wetenschapper Hiroshi Ishiguro bouwt menselijke robots om zo de mens beter te begrijpen. Ook Lucy McRae is als ballerina en architecte gefascineerd door het menselijk lichaam en hoe we het kunnen vormgeven door technologie. Chantal Mathieu van KU Leuven voedt dan weer het onderzoek naar de ontwikkeling van een artificiële pancreas. Een mooi gamma aan inspirerende gesprekken over nieuwe ideeën en technologieën. Een bezoek aan het gloednieuwe Health House was meer dan de moeite waard, daar kregen we een uitgebreid perspectief op de ontwikkeling van het menselijk lichaam en hoe we via wetenschap en technologie vat kunnen krijgen op ziektebeelden, onderzoeksresultaten, fysieke en psychische afwijkingen. De gezondheidszorg van de toekomst in woord en beeld gebracht.

Gelukkig waren alle locaties te voet of met de fiets te bereiken. Honderden kleurrijke fietsen van Mobit, het fietsdeelsysteem, stonden ter beschikking van de deelnemers. Het Leuvense stadscentrum vulde zich al snel met heel wat creatievelingen, starters, academici, techneuten, innovators, productontwerpers, architecten, beleidsmakers en ga zo maar door. Een bonte mix van mensen op zoek naar inspiratie en zuurstof voor de toekomst. Overal in de stad waren er artistieke interventies met raakvlakken tussen technologie, kunst en de stad van de toekomst, een ontdekkingsparcours met een reeks hightechinstallaties, Museum M als kloppend hart van het hele gebeuren… kortom de publieke ruimte op zijn best!

In de stadsschouwburg konden we op donderdag 20 startende bedrijven hun ondernemersidee horen en zien pitchen. Diezelfde dag vond er in de universiteitsaula een unieke opera rond Artificiële Intelligentie plaats, geïnspireerd op de operaklassieker Faust. Later op de avond zagen we nog diverse internationale DJ’s en performers aan het werk in International House dat voor de gelegenheid een ‘Berlijnse look’ kreeg. Op de elektronische beats reden we vervolgens met onze MOBIT-fiets naar ons hotel waar we nog wat konden nakaarten met andere deelnemers in de lobby.

Op vrijdagochtend was er een exclusief bezoek aan IMEC Leuven, hét R&D centrum rond nanotechnologie, ingepland. We kregen een boeiende uitleg over hun Startup- en Accelerator-programma’s en konden een kijkje nemen in de CleanRoom. Rondom indrukwekkend!

Met een lunch op het Wetenschapspark sloten we onze zonnige en inspirerende 2-daagse in Leuven af!

De inspiratietrip naar Leuven werd georganiseerd in het kader van het project PROGRES (Project Accelerating Growth, Resources and Enterprise Support) met steun van het Interregprogramma Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen en met de partners van het project Health Care Accelerator met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie West-Vlaanderen.

TIP: In het voorjaar van 2019 plannen we een inspiratietrip naar Rotterdam in het teken van Circulaire Economie. Meer nieuws volgt!