Het vurig pleidooi van Bart Verhaeghe voor meer lef en ambitie

“Durf dromen!” Bart Verhaeghe stuurde alle aanwezigen op 29 september naar huis met een persoonlijke peptalk voor meer ambitie en lef. Durven dromen, durven ondernemen, durven risico’s nemen, durven de beste willen zijn. We blikken met een warm gevoel terug op de avond.

Donderdagavond 29 september, KU Leuven Campus Brugge. De studenten verlaten hun campus en maken plaats voor een 70-tal startende West-Vlaamse ondernemers die zich klaarmaken voor de keynote van multi-ondernemer Bart Verhaeghe. Verhaeghe is misschien wel het meest gekend voor zijn voorzitterschap van Club Brugge, maar hij is ook een ervaren vastgoedondernemer. Met het kapitaal dat hij vergaarde richtte hij een familiale holding op, Lakesprings, waarmee hij investeert in publieke en niet-beursgenoteerde bedrijven. Bart Verhaeghe is een ondernemer in hart en nieren, kritisch voor de overheid, met een duidelijke missie en visie voor een betere wereld.

Voordat Bart Verhaeghe zich begeeft naar het auditorium, passeert hij langs een leslokaal op de vijfde verdieping van de campus. Negen West-Vlaamse starters zitten er immers klaar om hun onderneming te pitchen. Bart Verhaeghe neemt de tijd om hen zijn eerlijke feedback te geven, vanuit zijn jarenlange ervaring als ondernemer. Zijn West-Vlaamse aanmoedigingen ‘goe bezig’ en ‘deure doen’ blijven nazinderen.

Tegelijkertijd nemen enkele docenten een groep op sleeptouw doorheen de labo’s van de universitaire campus. In het bewegingslabo geven de onderzoekers een demo van hun bewegingssensoren. Even verder tonen de docenten industriële wetenschappen in het bouwlabo hoe ze onderzoeken of bouwen op Mars in de toekomst mogelijk wordt.

Ondertussen stroomt het auditorium vol met West-Vlaamse starters en start Bart Verhaeghe enthousiast aan zijn ondernemersverhaal. Oké, toegegeven, als Verhaeghe spreekt over de miljoenen links en rechts, kunnen weinigen in de zaal zich wellicht identificeren. Maar aan de basis van zijn verhaal ligt een wake-upcall om groots te durven dromen en te streven naar het onbereikbare. Het meest tot de verbeelding sprekende is hoe hij Club Brugge transformeerde van een vzw zonder structuur met slechte resultaten en bedroevende infrastructuur, naar een gestroomlijnd bedrijf waar niets aan het toeval wordt overgelaten en getraind wordt in een hypermodern trainingscenter (waar zelfs grassprieten tot op de millimeter aangepast worden aan het veld van de tegenstander).

Stof genoeg om over na te praten tijdens de netwerkreceptie. Ook Bart Verhaeghe bleef nog even plakken om in gesprek te gaan met de aanwezigen. ‘Durf te dromen! Alle geluk en succes!’ Met dit pleidooi om groots te denken, signeerde Bart Verhaeghe 100 exemplaren van zijn boek ‘Durf!’. We zijn er zeker van dat Verhaeghe slaagde in zijn opzet: van onze West-Vlaamse starters echte durvers maken.

Bekijk het fotoverslag op Facebook.

Foto's door Studio Flits & Flash.