Lancering praktijkgerichte horeca-opleiding in Ondernemerscentrum Oostende

Op 20 januari startte in brasserie ‘Bistro des Belges’ van het Ondernemerscentrum Oostende de nieuwe horeca-opleiding ‘Jobtasting’ waar werkzoekenden onder begeleiding een werkervaring in een horecazaak kunnen opdoen.

De POM West-Vlaanderen en Ondernemerscentra West-Vlaanderen exploiteren sinds 2012 het ondernemerscentrum Oostende. Het complex, waar ook het Economisch Huis zijn vaste stek heeft, bestaat uit twee goed uitgeruste vergaderzalen, vijf kantoren beschikbaar voor startende ondernemers en een Trefpunt (brasserie). Glenn Hoorelbeke klopte aan bij de POM met de vaststelling dat er nood was aan een plaats waar mensen kunnen proeven van werken in de horecasector. "De sector kampt al jaren met het probleem om voldoende bekwaam personeel te vinden. Er is bovendien ook een groot personeelsverloop in de sector”, aldus Glenn Hoorelbeke, uitbater van ‘Bistro des Belges’. "De focus van de opleiding ligt op de attitude van de werknemers met aandacht voor klantvriendelijkheid, stiptheid, flexibiliteit en hygiëne. Dit als aanvulling op de technische opleiding die in opleidingscentra of scholen wordt gegeven. Op het einde van de rit krijgen de kandidaten een officieel attest."

Een voorstel waar ook Jean de Bethune, gedeputeerde voor Economie, wel oren naar had. "Bistro des Belges is niet alleen een gezellige horecazaak maar ook een plaats waar werkzoekenden met de nodige coaching de kneepjes van het vak kunnen leren. Ook pas afgestudeerden krijgen de kans om een eerste beroepservaring op te doen. De bedoeling is uiteindelijk om voor een grotere kwalitatieve instroom van horecapersoneel te zorgen. De heroriëntering past in onze ambitie om van het Ondernemerscentrum een knooppunt en ontmoetingsplek voor de ondernemers uit regio Oostende te maken.”

In de praktijk kunnen er drie mensen per maand proefdraaien in ‘Bistro des Belges’. "In totaal kunnen jaarlijks 36 mensen deze praktijkgerichte opleiding volgen”, besluit Jürgen Soete, regiomanager van Ondernemerscentrum Oostende. "Met de steun van Horeca Middenkust, Economisch Huis Oostende, Ondernemerscentra West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, VDAB en Syntra West, wil men ‘JobTasting’ maximale slaagkansen geven.”