Boeiende ondernemersverhalen tijdens Starters on Tour

Op donderdag 20 april organiseerde Actie voor Starters voor de eerste keer ‘Starters on Tour’, een roadtrip langs enkele toonaangevende West-Vlaamse bedrijven, waarbij een twintigtal starters geïnspireerd werden door unieke bedrijfsbezoeken en boeiende getuigenissen. 

We kijken terug op een geslaagde eerste editie van ‘Starters on Tour’. We gingen met een groep jonge ondernemers een dag op tour en hielden halt bij vier bedrijven. Elke starter had zijn eigen specifieke reden om deel te nemen aan deze unieke activiteit. Achteraf bleek dat de vele verwachtingen ruimschoots werden ingelost en dat iedereen een boeiende, leerrijke en aangename dag had.

We startten de dag ’s morgens in het prachtige domein De Cellen in Oostkamp bij Callant Verzekeringen. Ook Jan de Keyser, sinds 1 mei burgemeester van Oostkamp, was aanwezig en verwelkomde de starters in naam van gemeente Oostkamp. Callant Verzekeringen zet bepaalde waarden voorop en maakt daar ook echt werk van. “Wij hebben aandacht voor een duurzaam personeelsbeleid en zien het personeel duidelijk als een essentiële factor in het succes van het bedrijf.”, vertelde Peter Callant aan de startende ondernemers.

We reden door richting Pittem en hielden halt bij Achielle, een familiebedrijf in de pure vorm van het woord en met veel respect voor het verleden. Peter Oosterlinck, kleinzoon van de oprichter Achiel, verwelkomde ons in het atelier. Peter getuigde hoe ze tien jaar geleden uit economische noodzaak het geweer ingrijpend van schouder veranderden. In plaats van frames te bouwen voor andere fietsmerken, beslisten ze een eigen merk van retrofietsen te starten, Achielle. “Ondernemerschap vertrekt vanuit de passie voor het vak en het product, veeleer dan vanuit wintsbejag.”, zei Peter ons trots.

’s Middags lunchten we bij Skyline Communications, wereldwijd marktleider in softwaretoepassingen voor de telecomsector uit Izegem. Frederik Vandenberghe gaf enkele interessante tips mee aan de starters. “Luister niet altijd naar je klanten, maar zoek een oplossing voor het achterliggende probleem. Probeer jezelf ook steeds te verbeteren i.p.v. beter te worden dan anderen en stel jezelf continu in vraag.”, vertelde Frederik. We kregen ook een demo van hun software en daaruit leerden we dat onderbrekingen op de digitale tv nooit lang duren dankzij Skyline Communications.

De dag eindigde in Kortrijk, bij AVC Gemino doors & walls. Ook Dominiek Callewier kon onze jonge ondernemers inspireren met een boeiende getuigenis. “Focus op één bepaald product, je kan niet in alles goed zijn. Maar denk ook verder dan puur je product door samen te werken met partners en ook andere diensten rond je product aan te bieden.”, concludeerde Dominiek.

Kortom, een goed gevulde dag met interessante verhalen en voor herhaling vatbaar!

Bekijk het filmpje van de dag
Bekijk het fotoverslag