Opstarten in hoofdberoep of bijberoep?

Unizo-coach Marie Haelterman beantwoordt 5 belangrijke startersvragen.

Indien het organisatorisch mogelijk is, is het minder risicovol om op te starten in bijberoep en daarnaast nog parttime als werknemer aan de slag te gaan. Als je op deze manier opstart, heb je de eerste maanden toch nog een vast inkomen terwijl je onderneming de tijd neemt om van de grond te geraken.

Indien het om organisatorische redenen niet haalbaar is om op te starten in bijberoep en je meteen de stap moet maken naar hoofdberoep, is het een must dat je een mooie financiële buffer hebt om op terug te vallen. Iedere onderneming heeft ademruimte nodig de eerste maanden om de vooropgestelde omzetten te genereren. Als je dan geen buffer hebt om op terug te vallen, kan het snel de foute kant opgaan. Dus zorg ervoor dat je over voldoende buffer beschikt zodanig dat je je vaste kosten, zowel voor je professionele activiteit als privé, nog kan bekostigen mocht je niet meteen je vooropgestelde omzet draaien.

“Wanneer zet je dan de stap van bijberoep naar hoofdberoep?”, hoor ik je vragen. De beste manier om te achterhalen of jouw onderneming rijp genoeg is om deze stap te zetten, is door het opmaken van een businessplan. Aan de hand van dat plan kan je achterhalen welke omzet je moet behalen om jezelf een fatsoenlijk loon te geven.

Wil je meer weten over de opstartformaliteiten en met welke zaken je allemaal moet bezig houden bij de opstart van een eigen zaak? Schrijf je dan in voor onze Start-up Talks.

startersvraag