Het verhaal van Karlien

Karlien Hauspie heeft als kinesist extra aandacht voor gezondheid. Plus, ze kookt graag. Drie jaar geleden is ze die twee passies beginnen combineren in haar eigen zaak, Yolomi. Met een foodtruck trekt ze nu van markt tot bedrijvenpark: “Mensen hebben vandaag de dag veel minder tijd om te koken. ’s Middags wordt er al snel naar een belegd broodje gegrepen. Ik wil met de salades en lunches van Yolomi een gezonder en even snel alternatief aanbieden.”

De idee speelde al een aantal jaren in haar hoofd, maar het duurde toch even vooraleer Karlien de stap effectief durfde te zetten. Werken als kinesist was relatief rustig, gestructureerd. De combinatie van een eigen bedrijf met een gezin schrikte haar wat af. En dan was er nog het financiële vraagteken natuurlijk: zou het concept wel haalbaar zijn? Ze liet zich via Start & GO bijstaan door een consultant, die haar hielp om Yolomi in de markt te zetten.

“Het was even doorbijten in het begin, maar uiteindelijk is alles goed gekomen.” Na een jaar nam Karlien al een eerste werknemer in dienst en sedert vorig jaar heeft ze ook een lunchbar in Ieper.
De plannen stoppen daar trouwens niet: “We willen het concept van de foodtruck graag uitbreiden naar heel West- en Oost-Vlaanderen, vooral dan naar bedrijven toe. Mensen hebben hoe langer hoe minder tijd om overdag te koken. Vooral groenten vragen veel tijd om te bereiden en schieten er dan ook vaak bij in. We willen nog meer mensen gezonde lunches bieden, met minstens 60% groenten.”

De ambitie om de wereld gezonder te maken, is er dus alvast, al zijn er nog wat uitdagingen te overwinnen. “Ons product bekendmaken bij bedrijven, dat blijft hard werken. De flexibele uren bij onze werknemers zijn ook niet evident. De wetgeving is daarin strikt, maar wij kunnen niet lang op voorhand plannen. Dat geldt ook voor het koken zelf. We werken met verse producten. Overschotten willen we dus zoveel mogelijk vermijden, maar de juiste aantallen zijn echt moeilijk in te schatten.”

Toch is Karlien nog altijd blij met de keuze. “Het doet deugd om te weten dat je mensen een gezonde maaltijd kan bieden. Het is ook fijn om mensen te laten kennismaken met minder gebruikelijke groenten en hen daarmee een echt smakelijk gerechtje te serveren. Ondernemen is best een gedurfde stap, maar je haalt veel voldoening uit je werk. Het is ook een manier om je te ontplooien, om je grenzen te ontdekken en die te verleggen natuurlijk.”

Aan wie ook de stap wil zetten, geeft ze de tip mee om hulp te zoeken. “Je kan echt niet alles alleen doen. Je mag dan wel van jezelf denken dat je alles kan, maar er zijn professionals die je nog beter kunnen ondersteunen, waardoor je sneller kan doorgroeien.”

www.yolomi-food.com