Hoeveel nacebelcodes moet je kiezen?

Unizo-coach Marie Haelterman beantwoordt 5 belangrijke startersvragen.

Bij de inschrijving van je onderneming in het ondernemingsloket moet je nacebelcodes doorgeven. Kies je er enkele heel specifieke? Of beter zoveel mogelijk?

Wanneer je je ondernemingsnummer aanvraagt moet je nacebelcodes doorgeven afhankelijk van de soort activiteit die je wilt uitoefenen. Je mag als ondernemer enkel de activiteiten uitoefenen die geregistreerd staan. Denk dus goed na over je huidige activiteiten.

Wil je na je opstart een nacebelcode toevoegen aan je ondernemingsnummer? Dan moet je hiervoor langs een ondernemingsloket passeren en daar komt een administratieve kost bij. Heb je een vennootschap? Dan moet dit zelfs via de notaris en kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Let wel op, het is geen goed idee om lukraak nacebelcodes toe te voegen. Aan bepaalde codes hangen er bijvoorbeeld ook verplichtingen. Zo kan je geen makelaar zijn zonder BIV-nummer en heb je bij de opstart van een horecazaak ook een vergunning van de FAVV nodig.

Conclusie
Baken duidelijk je activiteit af en denk ook al na over toekomstige activiteiten. Je boekhouder of het ondernemingsloket helpt je om hierbij de juiste nacebelcodes te kiezen en waarschuwt je ook indien jouw activiteiten andere verplichtingen met zich meebrengen.

Wil je meer weten over de opstartformaliteiten en met welke zaken je allemaal moet bezig houden bij de opstart van een eigen zaak? Schrijf je dan in voor onze Start-up Talks.