Is een businessplan opmaken verplicht?

Unizo-coach Marie Haelterman beantwoordt 5 belangrijke startersvragen.

Ben ik verplicht om een businessplan op te maken bij de opstart van mijn zaak?

Een businessplan opmaken is geen verplichting bij de opstart van je zaak. Houd er wel rekening mee dat je in bepaalde situaties wel een businessplan moet voorleggen. Zo ben je verplicht een financieel plan op te maken die voldoet aan bepaalde voorwaarden als je een BV (vroeger BVBA) wil opstarten. Heb jij nood aan lening bij de bank om te kunnen opstarten? Dan zal jouw aanvraag vallen of staan met jouw businessplan.

Hoewel het opmaken van een businessplan geen officiële verplichting is, raden we het voor elke ondernemer zeker aan. Een ondernemingsplan verplicht je na te denken over enkele essentiële vragen. Bij de opmaak van je plan tracht je op voorhand in te schatten of de markt voor je product of dienst groot genoeg is, hoe je die markt best benadert en of je over voldoende financiële middelen beschikt om je project te financieren. Uit je ondernemingsplan zal uiteindelijk blijken of je project haalbaar is en welke strategie je het meeste kans op succes biedt.

Waaruit bestaat een businessplan?

  • De bedrijfsvisie
  • De doelstellingen
  • Marktonderzoek
  • Het financieel plan
  • Een marketingplan

Wil je meer weten over de opstartformaliteiten en met welke zaken je allemaal moet bezig houden bij de opstart van een eigen zaak? Schrijf je dan in voor onze Start-up Talks.

Businessplan opmaken