Het verhaal van Brecht en Mike

Mensenlevens redden met games. Het mag op het eerste gezicht licht absurd klinken, maar dat is wel wat Brecht Kets en Mike Ptacek doen met Play it Safe. “Elk uur is er in België een zwaar werkongeval. Met ons game-gebaseerd leerplatform willen wij dat verhelpen en werknemers een grondige training geven in veiligheid en preventie.”

Brecht en Mike leerden elkaar kennen bij de Hogeschool West-Vlaanderen, waar ze allebei lesgaven in game-development. De zin om zelf projecten op te zetten en te ondernemen, bleef maar de kop opsteken en dus beslisten ze om in plaats van les te geven over het maken van games, voortaan les te geven mét games. Vanuit de vaststelling dat kennisoverdracht via games veel hoger ligt in vergelijking met klassieke leermethodes, ontwikkelden ze Play it Safe, een game-gebaseerd leerplatform.

Beide ondernemers vullen elkaar goed aan, volgens Brecht: “Mike is artistiek, ik ben technisch. Hij is een dromer, ik ben pragmatisch.” Toch beseften ze al snel dat ze nog wat extra hulp konden gebruiken. “Er zijn heel wat programma’s in West-Vlaanderen waarop je als starter een beroep kan doen. Maar je moet die opportuniteiten zelf grijpen natuurlijk, dat komt niet vanzelf. Het heeft ons in ieder geval in staat gesteld om sneller te groeien. We konden vlugger de markt verkennen en ons netwerk verbreden.”

Tegenslagen zijn er sowieso toch geweest, maar: “In elke tegenslag schuilt er weer een opportuniteit. Het verplicht je om creatief te gaan nadenken over het probleem, en dat brengt je vaak tot resultaten waar je anders niet op uit gekomen zou zijn.” Die resultaten zijn in ieder geval positief voor Play it Safe. “We zijn indertijd gestart met het bedrijf DAE Studios. Ondertussen is dat uitgesplitst in een nieuwe spin-off, Greygin, waarmee we volledig focussen op de ontwikkeling van ons product Play it Safe. Ons team bestaat nu uit acht mensen, een combinatie van vaste medewerkers en stagiairs.”

Allebei halen ze meer dan voldoening uit het ondernemerschap. Brecht is gestart met ondernemen “omdat ik constant nieuwe uitdagingen nodig heb en omdat ik graag elke dag bijleer”. Mike vindt het dan weer bijzonder om aan projecten te kunnen werken die een verschil maken in de maatschappij. Dat wil hij trouwens in de toekomst vooral blijven doen. “Mensenlevens redden, zorgen voor zuivere lucht, het voedselprobleem helpen oplossen: dat zijn zaken die mij inspireren als ondernemer.”
Zowel Brecht als Mike kunnen de stap naar ondernemerschap alleen maar aanraden: “Als je een idee in je hoofd hebt, moet je soms gewoon je buikgevoel volgen en het gewoon doen.”

playitsafe.eu