Het verhaal van Bavo, Stefan en Lucas

Bavo Respens (21) uit Kortrijk lanceerde samen met twee West-Vlaamse studiegenoten Memoro, een gezelschapsspel dat mensen met dementie en hun familie waardevolle momenten schenkt. “Het gesprek aangaan met personen met dementie is niet altijd evident. Via Memoro kunnen familieleden contact maken met de persoon met dementie, door met zintuiglijke prikkelingen herinneringen op te halen. Door die herinneringen ontstaan gezellige babbels.”
Bavo studeert samen met Lucas Wyffels uit Poperinge en Stefan Lefevre uit Roeselare industrieel design aan de Universiteit van Gent. De student-ondernemers vielen al in de prijzen met hun project. “Het spel is personaliseerbaar en erg eenvoudig. Het stigmatiseert niet en nodigt iedereen uit om mee te spelen. We hebben het ontwikkeld als opdracht voor school vorig jaar. We moesten in co-creatie iets ontwikkelen voor mensen met dementie.” “Zelf hadden we nog geen persoonlijke ervaring met dementie. Na wat opzoekingswerk over de aandoening ontwikkelden we het spel samen met ergotherapeuten. Al na de eerste tests met de doelgroep, bleek het spel boenk erop. Contact leggen met de personen met dementie was niet makkelijk, maar het spel vergemakkelijkte het toch voor ons. Ook de families die mee testten, waren lovend. Na de eerste tests deden we nog een aantal aanpassingen, en dit jaar maakten we er met z’n drieën verder werk van.”

Het statuut student-ondernemer zit in de lift. Sinds het nieuwe statuut ‘student-zelfstandige’ is ingevoerd, vroegen al 6000 studenten het aan, want ondernemen leer je niet uit het lezen boeken, maar door het te doen! “Maar het is fijn te weten dat we terecht kunnen bij Start&GO met al onze vragen zodat het risico tot een minimum beperkt blijft.” Ook de West-Vlaamse hogescholen en universiteit bieden heel wat ondersteuning voor studenten waarbij het kriebelt om te ondernemen.