Het verhaal van Tom

Start&GO helpt Octinion aan vestiging in Roeselare
Roeselare is een kennishub vooralles wat met voeding te maken heeft. Logisch dus dat specialisten in engineering voor de agrarische sector in de Rodenbachstad aanwezig willen zijn. Octinion, met hoofdzetel in Leuven, zocht en vond een geschikte stek in Roeselare. De onderneming van zaakvoerder Tom Coen kreeg daarbij de nodige assistentie van Start&GO, POM West-Vlaanderen en OC West.
Octinion bestaat sinds 2009 en focust zich op innovatie in de landbouw- en voedingsindustrie. “We leggen ons vooral toe op hoogtechnologische engineering in een omgeving die een raakvlak met het biologisch aspect heeft. Naast commerciële projecten voor klanten, ontwikkelen we ook eigen producten. Zo werkten we bijvoorbeeld een volledig autonome aardbeiplukrobot uit die zelf door een serre navigeert, de rijpe aardbeien zoekt en die meteen in het juiste bakje sorteert. In 2019 zullen we deze robot op de markt brengen”, zegt Didier Verhaeghe, divisiemanager Agriculture bij Octinion.

Logische keuze
Een tijdje geleden besliste Octinion om een tweede vestiging in Roeselare te starten. “Gezien de uitgebreide landbouwknowhow, was dit voor ons een logische keuze. Het is de bedoeling dat we in Roeselare vooral aan productontwikkeling zullen werken, waarbij we onze innovaties zullen kunnen testen bij de telers in de buurt.”
De zoektocht naar een geschikt pand leidde het bedrijf al snel naar POM West-Vlaanderen en ‘Start&GO’. “Nadat we ons verhaal hadden kunnen doen, kregen we al snel concrete antwoorden op onze specifieke vragen rond onze opstart in de kustprovincie. Zo raakten we meteen vertrouwd met het aanbod van Start&GO en kwamen we ook bij het ‘Huis van de Voeding’ terecht.”

Ondersteunende diensten
Start&GO ging mee op zoek naar een locatie waar de activiteiten van Octinion ook op lange termijn zouden passen. “Daarnaast kregen we ook hulp bij onze plannen om een vestiging in het Verenigd Koninkrijk te starten. De mensen van de POM brachten ons in contact met de juiste instanties (WVI, REO Veiling, stad Roeselare en de dienst Economie, Food Valley Roeselare …) waardoor we ook hulp kregen bij praktische zaken, zoals het inschrijven van onze eerste werknemer. Bovendien brachten ze ons na het uitvoeren van een bedrijfsscan in contact met  bedrijven die complementaire activiteiten doen.”  
De ervaringen van Octinion met dit initiatief zijn dan ook positief. “Bij concrete vragen konden we rekenen op de gepaste feedback van partners uit het netwerk van POM West-Vlaanderen. Zelfs op heel specifieke vragen rond CE-keuring van robots, homologatie van testmachines en het zoeken van partners over de landgrenzen heen kregen we nuttige antwoorden. We vinden dit initiatief dan ook zeer nuttig en een absolute aanrader voor starters. Ook onze nieuwe locatie, in ’t Werkpand Roeselare in het ‘Huis van de Voeding’, is een schot in de roos. Het is een geschikte plek om voet aan de grond te krijgen in West-Vlaanderen en ons netwerk meteen uit te breiden met voedingsgeoriënteerde ondernemingen die er ook gevestigd zijn”, besluit Didier Verhaeghe.