Het verhaal van Dominique

‘De job van mijn leven’: Dominique Vieren besefte het onmiddellijk toen ze vijf jaar geleden een cursus leerbewerking volgde. Drie jaar later was ‘Mien Kaba’ een feit en gooide de enthousiaste vrouw uit Sint-Andries-Brugge zich volledig op haar nieuwe passie.

“Zeker op boekhoudkundig vlak heb ik erg veel aan Start&GO gehad. Het heeft me enorm geholpen”, de maakster van onder andere handtassen is vol lof over dit initiatief. Dominique Vieren is architecte van opleiding. Ze werkte eerst een tijdlang als zelfstandig architecte bij een bureau. Later werd ze statutair ambtenaar bij de Vlaamse overheid op de dienst Erfgoedzorg. Maar ze miste iets in haar leven. “Ik wou creatiever zijn, echt met mijn handen werken. Bij mijn vorige jobs werd computerwerk steeds belangrijker dan die creativiteit. Toen ik in 2013 begon met een driejarige cursus leerbewerking in volwassenenonderwijs bij Syntra West Roeselare, ging er een nieuwe wereld voor mij open. Ik wist meteen dat ik me hierin verder wou bekwamen en volgde nog andere cursussen, onder meer in Lokeren. Ik was als een spons die steeds meer wou opnemen.”

DOMEINNAAM
Halfweg 2015 registreerde Dominique al de domeinnaam www.mienkaba.be. Het was de eerste stap in het leerrijk traject naar het ondernemerschap. “Dat ondernemerschap was geen doel op zich: de liefde voor het ambacht was er eerst en bleek de aanleiding tot een carrière als zelfstandige. Ik besefte maar al te goed dat kwalitatieve begeleiding aangewezen zou zijn om die eigen zaak uit de grond te stampen. In dat opzicht was de dienstverlening van zowel POM West-Vlaanderen als die van Unizo van goudwaarde.”
Dominique begon met de ‘Start-up Talks’, volgde enthousiast de lezingen die gegeven werden tijdens de ‘OndernemersPUBs’ en deed een karrenvracht aan kennis op dankzij het aanbod aan persoonlijke begeleiding. “Ook de ‘Meet & Learn’-sessie, waarbij een ervaren ondernemer uit een gelijkaardige branche je wegwijs maakt, heeft heilzaam gewerkt. Ik had het geluk begeleid te worden door een ervaren zeventigplusser die zijn hele leven in een atelier had gewerkt. Later kon ik zelfs materialen en machines van hem kopen.”

FINANCIEEL MANAGEMENT
Zeer nuttig bleken ook de opleiding financieel management, georganiseerd i.s.m. Syntra West. “Alles wat met boekhouden te maken had, was voor mij tot voor die opleiding de ver-van-mijn-bed-show”, vertelt Dominique. “Financieel management zal voor mij altijd uitdagend blijven, maar de individuele begeleiding die ik nu soms nog krijg, helpt me om bepaalde zaken op te frissen.”
Bij Unizo volgde Dominique eerst het traject ‘Go for Business’, dat onder meer individuele begeleiding en het volgen van verschillende lezingen omvat. “Ik besefte ook dat je niet bang mag zijn om af te stappen op mensen die in dezelfde branche actief zijn. In principe kunnen dat inderdaad concurrenten zijn, maar de ervaring leert me dat de meeste mensen je enthousiast ontvangen en zelfs gretig zijn met het geven van interessante tips. Nu volg ik bij Unizo nog het vervolgtraject ‘Road to Action’. Na een verkennend gesprek vertel je wat er vlot gaat in je zaak, wat voor bijsturing vatbaar is… Het leuke aan dergelijke begeleiding is dat je weet dat je niet de enige bent met dergelijke uitdagingen. Die zijn het ‘lot’ van elke kleine zelfstandige.”
Dominique, die intussen de labels ‘Handmade in Belgium’ en ‘Handmade in Brugge’ verdiende en zelfs laureaat is bij Ambacht in de Kijker, is erg tevreden dat ze de stap heeft durven zetten.”Eigenlijk is het zelfs nog mooier dan ik ooit had durven dromen”, besluit ze.

www.mienkaba.be