Starter in de kijker in 2016

Zoe Nguyen van Filter & Co

Zoe Nguyen is zaakvoerder van Filter&Co, gehuisvest in 't Werkpand Izegem. Filter&Co levert volgende diensten aan:

Wie een ventilatiesysteem in huis heeft, kan bij Filter&co terecht voor een onderhoud en inregeling van zijn systeem of voor een professionele reiniging van de luchtkanalen. Via de online webshop kan je ook de nodige onderdelen en producten bestellen.

Bezoek de website

Marc De Muynck van Mobiel Kwestie

Marc De Muynck heeft in 't Werkpand Diksmuide zijn eigen zaak Mobiel Kwestie opgestart.

Mobiel Kwestie is een speciaalzaak voor mobiliteitshulpmiddelen in de Westhoek en Midden-West-Vlaanderen. De service dat hij aan huis levert, is de grote meerwaarde dat Marc t.o.v. anders winkels biedt. "Je kan niet verwachten dat mensen die minder mobiel zijn, zich verplaatsen om mobiel te worden." Mobiel Kwestie is gespecialiseerd in rolstoelen, aangepaste scooters, loopkaders en hulpmiddelen voor thuiszorg. Daarnaast kunnen er ook herstellingen uitgevoerd worden.

www.mobielkwestie.be

Dries Jonckheere en Annelies De Grande van Catering BEET

Dries Jonckheere en Annelies De Grande zijn een ondernemend koppel uit Wingene. In 't Werkpand Wingene hebben ze hun zaak catering BEET uitgebouwd.

Sinds februari 2016 bieden ze met catering BEET bereide maaltijden (thuisgeleverd of afgehaald) en catering op maat aan zowel voor bedrijven als particulieren. Ze streven ernaar om te werken met kwalitatieve producten en om gezonde, verzorgde kant-en-klaar bereide maaltijden te brengen met oog voor detail & kwaliteit. Daarbij hebben ze aandacht voor de seizoenen en streekgebonden, dagverse producten. Ook het cateringsaspect is vrij ruim, dit gaat van het afleveren van bestellingen tot de volledige follow-up & inrichting van een evenement.

www.cateringbeet.be

Niek Marijsse van Praxis

Halverwege februari nam zaakvoerder Niek Marijsse van Praxis zijn intrek in ’t Werkpand Roeselare, de kantooraccommodatie van het ondernemerscentrum gelegen in het Huis van de Voeding.

Praxis helpt bedrijven uit heel Vlaanderen om hun veiligheid, efficiëntie en rendement op te schroeven. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van opleidingen, begeleiding op de werkvloer, technische expertise en dit alles met een duidelijke specialisatie op de domeinen van veiligheid en techniek.

www.praxistraining.be

Jantiene Bostyn van Present

Jantiene Bostyn biedt met haar dienstenbedrijf Present assistentie aan zowel particulieren als bedrijven. Present levert diensten die tijdsbesparend en/of comfortverhogend werken. Discretie is hierbij erg belangrijk.

Een greep uit het aanbod:

  • Organisatie & coördinatie van feesten (o.a huwelijksfeesten) thuis of op locatie.
  • Conciërgedienst: controle van woningen van mensen die op reis zijn & aanbod extra diensten om de thuiskomst zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken.
  • Locatiehunting voor o.a. reclamebureaus.
  • Assistentie van traiteurs of eventplanners bij grotere opdrachten.
  • Organisatie en begeleiding van (buitenlandse) teambuildings.
  • Regelen van privévluchten.
  • ...

Jantiene volgde bij Actie voor Starters een Start-up Talk, de cursus Financieel Management en kwam al naar enkele OndernemersPUBs

www.presentbrugge.be

Dominique Vieren van Mien Kaba

Dominique Vieren (44) was jaren op zoek naar een geschikte creatieve uitlaatklep. Na het volgen van een cursus leer bewerken (marokijnbewerking) wist ze dat ze haar passie gevonden had. Ondertussen heeft Dominique Vieren haar job vaarwel gezegd en sinds april dit jaar kunnen passanten haar ijverig aan het werk zien aan de vitrine van haar eigen atelier, Mien Kaba, in het centrum van Sint-Andries.

Dominique is net terug van de Milanese expo Linea Pelle, waar ze op zoek was naar geschikte vellen en lappen leer om te verwerken in haar producten. Bij Mien Kaba is de klant koning. "In de eerste plaats maak ik handtassen maar ook voor alle accessoires waar leer in zit verwerkt, van portefeuilles, tot placemats, ben je bij mij aan het goede adres. Ik beschik over een aantal basismodellen van handtassen maar voor de verder uitwerking, de specifieke details en de keuze van het materiaal  heeft de klant carte blanche. Het resultaat is een unieke handtas, honderd procent de goesting van de klant. Alle gemaakte handtassen geef ik ook allemaal een eigen naam”, vertelt Dominique Vieren. "Mensen kloppen bij mij ook aan voor herstellingen. Ik geloof in het aspect van duurzaamheid en ben van principe dat je iets kapot niet zomaar weggooit maar herstelt of herwerkt. Zo heb ik onlangs nog een dertig jaar oude jas van een klant herwerkt tot een mooie handtas.”

Dominique Vieren heeft een carrière achter de rug als architecte en erfgoedconsulente. Ze volgde de meest uiteenlopende cursussen totdat ze haar hart verloor aan marokijnbewerking. "Ik heb altijd al met mijn handen willen werken. Leer bewerken is voor mij de ideale combinatie van ruw werk met heel fijne afwerking." Bij Dominique begon het stilletjes aan te kriebelen om van haar hobby haar beroep te maken. Via Unizo kwam Dominique Vieren in contact met Actie voor Starters. Ondertussen heeft ze al heel wat activiteiten uit het aanbod van Actie voor Starters bijgewoond. "Bij de Meet & Learn word je gekoppeld aan een ervaren ondernemer uit dezelfde branche. Bij mij had het heel wat voeten in de aarde om een goede match te vinden maar na veel inspanningen bracht Actie voor Starters mij in contact met leerbewerker Luc Depuydt uit Watou", vertelt Dominique Vieren. "Na een sessie van anderhalf uur was ik verre van uitgepraat. Ik vond het zodanig boeiend dat ik de week erna naar zijn atelier in Watou ben gereden om nog meer over zijn technieken te leren. De stiel leer bewerken werd vroeger al op heel jonge leeftijd aangeleerd met een jarenlang leerproces, het is dus niet evident om met avondonderwijs de stiel onder de knie krijgen. Tips van iemand zo ervaren als Luc Depuydt zijn dan ook voor mij van onschatbare waarde.”

De zaakvoerster van Mien Kaba volgde ook de opleidingssessie Personal Coaching. "Het financiële luik bij het opstarten van een eigen zaak was voor mij onbekend terrein. Ik heb veel bijgeleerd van de sessies gegeven door expert Hans Vanroose. Hij hielp mij om mijn doelgroep te bepalen en ook voor het vastleggen van een correcte prijs was hij voor mij heel belangrijk”, aldus Dominique. "Tijdens de OndernemersPUB over selfmarketing heb ik heel veel bijgeleerd over welke informatie je waar op je website moet plaatsen. De opgedane kennis uit het aanbod van activiteiten van Actie voor Starters is ook complementair met elkaar en onderling bruikbaar. Ik hou de agenda van Actie voor Starters in de gaten en zodra het lukt zou ik graag nog de sessie Financieel Management volgen.”

Dominique Vieren is ook actief in het creatief ensemble Quatre Quart. "Een paar keer jaar organiseer ik samen met drie andere creatieve Brugse dames onder de naam Quatre Quart een pop-up in Brugge. Mensen kunnen daar kennis maken met het ambachtelijk werk van hoedenmaakster Brigitte Ganne (Toope Hoeden), keramiekaterlier Terre du Nord van Nathalie Verdonck en Savanne, stikatelier en textiel op maat van Anne Van Acker. Vaak resulteert deze samenwerking ook in kruisbestuivingen zoals bijvoorbeeld een keramieken schaal met een leren handvat.” Op de vraag hoeveel handtassen ze zelf in haar bezit heeft, blijft Dominique het antwoord liever schuldig. "Dergelijke vragen mag je niet aan een dame stellen. Nu ik zelf handtassen maak, kan ik wel niet meer met andermans handtassen rondwandelen, ik zal eens creatief moeten nadenken hoe ik mijn voorraad tassen van de hand kan doen”, glimlacht Dominique.

Meer info op www.mienkaba.be

Kim Claeys en Eliza Vanhoutte van dot. Interior

Na zeven jaar samen in dienst bij dezelfde werkgever, achtten Kim Claeys en Eliza Vanhoutte de tijd rijp om hun eigen interieurbureau dot. Interior uit de grond te stampen. De tips & tricks uit de opleidingen financieel en commercieel management uit het aanbod van Actie voor Starters waren heel bruikbaar bij de uitbouw van hun prille onderneming.

Beide studentes interieurvormgeving aan het KASK Conservatorium hadden nood aan nieuwe professionele uitdaging. "Ons creatief kunnen uitleven is voor ons allebei heel belangrijk. Maar onder een werkgever heb je geen volledige vrijheid. Ik miste ook de directe communicatie met de klant”, geeft Eliza toe.

Boekhoudster Anja Coppin, die vaak met startende bedrijfjes samenwerkt, gaf de dames van dot. Interior de gouden raad om de website van Actie voor Starters te raadplegen. "We hadden eerlijk gezegd nog niet van Actie voor Starters gehoord. Maar het concept en meer bepaald hun aanbod van activiteiten vonden we heel interessant”, aldus Kim.

Eliza schreef zich in voor driedelige sessies van zowel commercieel als financieel management. "Ik bundelde tijdens de sessies van de opleidingen alle informatie in een map. Ondertussen merk ik dat ik nu nog vaak naar die map teruggrijp voor zaken die ik tijdens de opleiding niet zo relevant vond maar die nu wel al hun nut bewezen hebben.” Het deelnemersveld aan dergelijke sessies is heel divers maar ook dat heeft zijn meerwaarde. "Er zitten heel wat verschillende profielen in de zaal, van een bakker tot een koerierdienst, die allemaal vrijuit hun vragen mogen stellen. Door die diversiteit krijg je bruikbare informatie van zaken waar je zelf nog niet bij stilgestaan hebt”, aldus Eliza.

dot. Interior richt zich zowel op nieuwbouw als op totaalrenovatie. Voor zowel grondplan, moodboards, 3d-visualisaties als opvolgen van de werf, van uitvoering tot eindresultaat, ben je bij de dames aan het juiste adres. Het verhaal van dot. Interior is nog maar net begonnen maar toch kijken Kim en Eliza al vooruit.  “Het belangrijkste is dat we kunnen blijven doen wat we graag doen. We willen met kwaliteit geassocieerd worden en leuke projecten blijven doen en aangename mensen ontmoeten. Als we ooit uitbreiden dan zal het eerder met een administratie kracht zijn want zowel Eliza als ik vinden het heel belangrijk dat we zelf het creatieve luik blijven uitvoeren”, aldus Kim. "We willen klein blijven maar grote dingen doen. Veel architecten hebben een eigen herkenbare stijl maar wij willen onze stijl niet opdringen. We willen vooral luisteren naar de klant en ons verdiepen in zijn leefwereld. Die essentie proberen we dan te vertalen in onze creaties”, besluit Eliza.

Meer info: www.dotinterior.be

Ook een eigen zaak?

Grijp je kans! Sluit je aan bij Start&GO en verhoog je slaagkansen als ondernemer

Voor wie?

  • Je woont of wil je zaak opstarten in West-Vlaanderen
  • Je bent maximaal vijf jaar zelfstandig

We hebben je heel wat te bieden:
Opleidingen, netwerkmomenten, coaching, professionele werkplekken ...

Registreer je net als 3000 andere West-Vlaamse ondernemers gratis bij Start&GO en ontvang jouw 1000 credits (ter waarde van 1000 euro).